De voorstelling

In de voorstelling volgt het publiek de fascinerende zoektocht van Carolien van den Berg naar de geschiedenis van haar Joodse familie. Deze neemt een rigoureuze wending als haar vader op 11 november 1942 wordt opgepakt bij de razzia in confectiefabriek Hollandia-Kattenburg in Amsterdam Noord. 360 Joodse werknemers en hun familieleden worden meegenomen door de Duitsers. De dan 17-jarige Bob Wolf van den Berg is één van hen. Bijna al deze werknemers komen om in vernietigingskampen. Bob ‘Boebie’ van den Berg ontsnapt aan dit noodlottige einde. Met gevaar voor eigen leven springt hij uit een rijdende trein op weg naar kamp Westerbork. Daarna volgt een angstig jaar waarin hij op meerdere onderduikadressen steeds bijna wordt verraden.

In deze benarde situatie grijpt hij de unieke kans die hem door een goede vriend wordt geboden: hij werkt bij de ‘Arbeitseinsatz’ en kan Bob zodoende ‘verplicht’ naar Duitsland sturen om daar te werken, net als andere ‘gewone’,  niet-Joodse Nederlandse mannen. De brutale en heldhaftige beslissing om in te gaan op dit voorstel en de volgende twee jaar met een vals persoonsbewijs te verblijven in ‘het hol van de leeuw’ Duitsland, redt uiteindelijk zijn leven.

Het boek Buitenspel dat Bob van den Berg in 1993 schreef over zijn spectaculaire ontsnapping en zijn leven in de oorlog, vormt het uitgangspunt voor Carolien’s zoektocht. Gedurende haar research komen steeds meer feiten boven tafel – over haar oma die ondergedoken zat en werd verraden, de mysterieuze oom Jo die niet ouder werd dan 28 jaar – stap voor stap ontrafelt ze het verhaal dat haar vader nooit aan haar kon vertellen.

De archiefbeelden uit de oorlog, de bekende liedjes van toen, de privé foto’s, maar ook de mailwisseling van Carolien met haar broers in het buitenland met wie ze haar bevindingen deelt, geven de voorstelling een sterk documentair karakter. De toeschouwer volgt haar zoektocht op de voet. Steeds weer deelt ze haar ontdekkingen en verbijstering hierover met het publiek. De voorstelling wordt daarmee meer dan alleen een persoonlijke anekdote. Het wordt een verhaal van ons allemaal. De vragen die ze zichzelf stelt over de gebeurtenissen van toen en over die van nu, worden vragen die iedereen aangaan.

Wie de f *** is oom Jo? is ook het verhaal van een dappere 18 – jarige Amsterdamse jongen die met de dood op zijn hielen het leven ontdekt. Net als iedere opgroeiende jongen, is hij nieuwsgierig naar alle geneugten van het leven: uitgaan met zijn vrienden, voetballen en natuurlijk meisjes versieren. De balans tussen ernst en humor maakt de voorstelling licht van toon en herkenbaar voor jong en oud.

script en spel Carolien van den Berg | regie Matin van Veldhuizen | dramaturgie Manon Wittebol | videodecor Morgana Machado Marques | lichtontwerp Gé Wegman |  techniek Peter van Assen | zakelijk & productie Laura Bonthuis | beeld Studio Matusiak & Eddy Wenting

Theater om niet vergeten